Beste westerns ooit

een top 10 van de beste western films ooit
Categorie: 

Een top tien van films in een genre dat de laatste jaren met Quentin Tarantino een klein revivaltje heeft gekend. Ondanks de populariteit van het genre bij filmliefhebbers is de totale productie van westerns toch erg klein na de hoogdagen van de klassieke westerns van de jaren veertig bijvoorbeeld. Maar toch is het genre erg de moeite. Een van de interessante aspecten ervan is dat filmmakers steeds weer hun best doen om de schoonheid van de ruige lanschappen van het amerikaanse Westen te tonen. Elk op hun eigen manier en sommigen al meer clichématig dan anderen maar de pracht en de wildheid van de natuur speelt toch vaak een rol.

De king van de westerns is natuurlijk de man met de blik die kan doden Clint Eastwood maar als je de westerns van hem in deze lijst na elkaar zou bekijken zul je merken dat de personages die hij neerzet heel verschillend zijn en dat elk van zijn beste westerns een heel eigen karakter heeft. Maar er zijn uiteraard nog veel andere uistekende westerns. wat hier buiten beschouwing is gelaten zijn de klassieke westerns van bijvoorbeeld John Wayne. De eerste western in de lijst is meteen ook de oudste, The Good, The Bad, and The Ugly, een western die het genre nieuwe paden deed inslaan en die sindsdien eigenlijk niet meer overtroffen is geweest, al zijn er ook veel moderne westerns die echt de moeite zijn.

Top 10 beste westerns ooit
beste western ooit: The Good, The Bad & The Ugly
The Good, The Bad & The Ugly
IMDB: 
8.90

Deze 'spaghetti western' van Sergio Leone uit 1966 (oorspronkelijke titel Il buono, il brutto, il cattivo) is voor ons en vele anderen de beste western die ooit is verfilmd. Kort gezegd is het een soort schattenjacht in het Wilde Westen met pracht acteerprestaties van Clint Eastwood als Blondie, de supergrappige Eli Wallach als Tuco en de coole Lee Van Cleef als Angel Eyes. Prachtig verfilmd in gesatureerde kleuren en alles op de fantastische muziek van Ennio Morricone. Daarnaast nog eens een goede plot, coole duels en scherpe dialogen. Zonder meer de beste western ooit en bijna drie uur van onvervalst filmplezier.

De twee andere spaghetti westers van Sergio Leone met Clint Eastwood staan niet in deze lijst maar zijn ook zeer de moeite: A Fistfull of Dollars (1964) en For a Few Dollars More (1965). Beiden ook met een erg hoge score op IMDB maar voor ons is toch vooral For a Few Dollars More de beste van de twee. Die andere superbekende western van Sergio Leone, Once Upon a Time in the West, staat natuurlijk wel verder in onze lijst.

Kopen bij Bol.com
DVD 2DVD Special Edition BLU-RAY
Beste westerns: Dances with Wolves
Dances with Wolves
IMDB: 
8.00

Voor sommigen misschien iets te veel drama en te romantisch met momenten om tot de beste westerns gerekend te worden is voor ons Dances with Wolves (1990) van en met Kevin Costner toch echt een pareltje binnen het western genre. Er zijn weinig films die op zo'n mooie manier de schoonheid van de ongerepte landschappen van het 'Wilde westen' van toen weten te evoceren. Het verhaal gaat over een soldaat die op zijn eentje verblijft in een verre buitenpost en daar in contact komt met de lokale Indianen. Of de Indianen uit de film een beetje historisch accuraat worden weergegeven durven we te betwijfelen, het is toch een beetje té veel de nobele wilde, al zijn er dan ook weer andere stammen die als wreed en barbaars worden getekend. Misschien niet allemaal historisch correct, maar binnen het verhaal werkt het wel.

Het tempo van de film is ook trager dan bij de meeste westerns maar hier vormt dat helemaal geen hinderpaal, in tegendeel. Wie houdt van deze film moet zeker ook eens naar Little Big Man met Dustin Hofmann uit 1970 kijken. Er zijn overeenkomsten met het verhaal van Dances with Wolves maar ook grote verschillen. Een western die ook heel erg de moeite is.

Kopen bij Bol.com
DVD BLU-RAY
Clint Eastwood westerns: The Outlaw Josey Wales
The Outlaw Josey Wales
IMDB: 
7.90

In The Outlaw Josey Wales speelt Clint Eastwood een man waarvan het gezin tijdens de amerikaanse burgeroorlog door Noordelijke soldaten wordt vermoord. Hierna sluit hij zich aan bij de rebellen van het Zuiden om zich op de moordenaars te wreken. Na het einde van de burgeroorlog weigert Josey wales zich over te geven en wordt hij een outlaw die dor een vroegere compagnon van hem wordt nagezeten. Op zijn vlucht ontmoet hij verschillende interessante karakters uit het oude Wilde Westen en wordt duidelijk dat hij niet de koelbloedige man is waarvoor hij wordt gehouden.

The Outlaw Josey Wales is voor ons een wat onderschatte western die een heel eigen, unieke insteek heeft. De filmografie verraadt de tijd waarin de film gemaakt is, de jaren zeventig (1976 met name), en ook elementen van het verhaal doen dat maar dat maakt tegelijk de charme van de film uit. Een unieke combinatie van het meer typische Eastwood personage van de eenzaat met de dodelijke blik en een man die langzaam aan voor zichzelf weer een plek in de wereld vindt na een periode van tragiek en een zoektocht naar wraak.

Kopen bij Bol.com
DVD
Once Upon A Time In The West
Once Upon A Time In The West
IMDB: 
8.60

Monumentale, Amerikaanse western van Sergio Leone over de man met de mondharmonica (Charles Bronson) die zich wil wreken op de killer in het zwart Henry Fonda. Voor het vrouwelijk schoon zorgt Claudia Cardinale die ook een knappe vertoning neerzet en zoals zo vaak bij films van Sergio leone zorgt ennio Morricone voor de onnavolgbare muziek. Jason Robards speelt de rol van de outlaw Cheyenne die de bescherming op zich neemt van de weduwe Claudia Cardinale van wie de toekomstige man, een boer op een droog stuk grond, en zijn kinderen zijn vermoord omwille van het land waar de toekomstige spoorweg zal passeren.

Een sfeervolle western die voor een stuk de vortgang van de beschaving in het Wilde westen evoceert maar die tegelijk alle ingrediënten bevat van de klassieke western maar tegelijk ook veel ontroerende momenten bevat zelfs als het gaat over de 'slechte' personages zoals de spoorweg baron die ervan droomt dat zijn treinlijn de stille Oceaan zou bereiken en die daar alles voor over heeft. Heb je dit nog niet gezien dan moet je dit gaan zien.

Kopen bij Bol.com
DVD 2DVD Special Edition BLU-RAY
The Wild Bunch
The Wild Bunch
IMDB: 
8.00

The Wild Bunch van Sam Peckinpah uit 1969 is een western die bij het uitkomen shoqueerde door zijn uitgesproken gewelddadige scenes. Nu zullen kijkers minder die reactie hebben bij het zien van deze film. Wat wel blijft is het vrij unieke verhaal van een groep desperado's die verbonden zijn door kameraadschap en die niet kijken op een dode meer of minder. Gespeeld ook door enkele van de grootste acteurs van die tijd (William Holden, Ernest Borgnine,...) en met de vrij unieke regie van Peckinpah blijft het een echte aanrader voor liefhebbers van het genre. Het verhaal speelt zich ook af in 1913. De tijd van het Wilde westen is zo goed als voorbij en de tijd van de typische bende van outlaws al zeker. De laatset bankroof van de bende 'The Wild Bunch' werd een mislukking. Nu gaan ze naar Mexico voor hun allerlaatste klus.

Kopen bij Bol.com
DVD BLU-RAY
The Hateful Eight
The Hateful Eight
IMDB: 
7.90

Die andere western van Quention Tarantino, Django Unchained uit 2012, krijgt een merkelijk hogere score op IMDB dan The Hateful Eight (2015), maar zelf zijn we toch eerder liefhebber van de laatste. Dat wil niet zeggen dat Django Unchained niet ook de moeite is, zeker wel, maar als verhaal is het toch wat meer 'over the top' en minder overtuigend. De personages in The Hateful Eight zijn voor ons ook interessanter en de verhaallijn die wegheeft van een whodunit met de dreigende atmosfeer door de storm die in de achtergrond woedt geeft de film een heel eigen karakter.

De twee hoofdpersonages, Samuel L. Jackson en Kurt Russell, bewijzen met hun acteerspel ook dat ze nog steeds heel wat in hun mars hebben. Het is een beetje een mengeling van Reservoir Dogs en Agatha Christie in het Wilde Westen, wat een uitstekende film met een heel eigen sfeer en plot oplevert. En zoals steeds kijkt Quentin Tarantino niet op een onverwachte wending meer of minder.

Kopen bij Bol.com
DVD BLU-RAY
Beste westerns The Revenant
The Revenant
IMDB: 
8.00

The Revenant uit 2015 is, zoals de hoes zegt 'een episch avontuur over wilskracht, overleven en wraak'. Het is een magistraal epos van regisseur Alejandro González Iñárritu over de strijd van een pelsjager die voor dood wordt achtergelaten in de Amerikaanse wildernis nadat hij vreselijk wordt toegetakeld door een beer. De jager, knap gespeeld door Leonardo Di Caprio, moet daarna op eigen houtje een lange tocht door de besneeuwde bossen afleggen om zich te wreken op de man (Tom Hardy) die hem voor dood achterliet en die zijn half Indiaanse zoon vermoorde. Onderweg wordt hij dan nog belaagd door Indiaanse stammen en andere pelsjagers.

The Revenant is een 'stille' film, niet gedragen door de dialogen of de actie maar door de beelden van de natuur en de overlevingsstrijd en emoties van het hoofdpersonage. Geen typische western dus en eigenlijk een film die het genre te boven stijgt en door een breed publiek werd gesmaakt, net zoals Dances with Wolves bijvoorbeeld. Het is meer een historisch drama dan een klassieke western en dat in de goede zin.

Kopen bij Bol.com
DVD BLU-RAY 4K BLU-RAY
The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford
The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford
IMDB: 
7.50

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford van Andrew Dominik uit 2007. De film is speciaal en niet alleen omwille van de lange titel. In de film worden de laatste zeven maanden uit het leven van één van Amerikas bekendste outlaws, Jesse james, vertelt in 1880. Het verhaal begint bij de laatste treinoverval van Jesse James en eindigt met de moord op Jesse door de jonge Robert Ford, schitterend gespeeld door Casey Affleck. Voor Ford is Jesse James zijn idool, vooral gekend uit goedkope stripverhalen en de geromantiseerde vertelling in de amerikaanse pers. Doorheen de film voel je hoe die idolatrie omslaat in iets anders, afgunst en nijd. Tegelijkertijd wordt Jesse james zelf meer en meer achterdochtig al voel je dat zijn verborgen leventje gevaar loopt.

De film zelf heeft een traag tempo en er wordt meer gesugerreerd dan getoond, maar wel op een sublieme manier en cinematografisch knap in beeld gebracht. De film duurt meer dan twee en een half uur. Misschien is de film eerder voer voor cinefielen dan de typische westernliefhebber maar voor ons mocht hij hier toch niet ontbreken. Verwacht eerder poezie dan actie, zelfs hier in een prent met Brad Pitt.

Kopen bij Bol.com
DVD
Unforgiven Clint Eastwood
Unforgiven
IMDB: 
8.20

De zoveelste film met (en van) Clint Eastwood hier in het lijstje maar Unforgiven verdient zijn plaats hier zeker (al moeten we toegeven dat we echte Eastwood fans zijn). In het verhaal besluit gunslinger op pensioen William Munny om nog één maal zijn slechte gewoontes uit het verleden op te nemen. hij verlaat zijn boerderijtje met twee jonge kindjes en met zijn oude partner in crime Ned Logan (Morgan Freeman) en een jonge blaaskaak trekken ze er op uit om twee cowboys te vermoorden die een hoer verminkten met een mes in een klein stadje in het Wilde Westen. Maar de lokale sherrif met gemene inslag, gespeeld door Gene Hackman, wil daar een stokje voor steken. Wanneer Ned logan door de sherrif vermoord wordt wendt Munny zich terug tot zijn vertrouwde vriend, sterke drank, om zijn gewelddadige inborst uit zijn jonge jaren terug op te roepen.

Misschien niet de beste western van Clint Eastwood maar toch interessant genoeg om hier zijn plaatsje te hebben verdiend.

Kopen bij Bol.com
DVD BLU-RAY 4K BLU-RAY
High Plains Drifter
High Plains Drifter
IMDB: 
7.60

High Plains Drifter, in het Nederlands De vreemdeling zonder naam, is een grimmige western van en met Clint Eastwood. Het verhaal lijkt een sandaard western verhaal te zijn van de eenzame gunslinger die een stadje beschermt dat ten prooi dreigt te vallen van een aantal outlaws maar al snel zijn er tekenen dat de zwijgzame en soms onbeschofte held ook andere motieven heeft. Al gauw vragen de bewoners van het stadje zich af of de prijs die ze de vreemdeling zonder naam moeten betalen voor hun bescherming niet te hoog is.

Een door Eastwood zelf knap verfilmde western uit 1973 met gepast huiveringwekkende muziek die op veel vlakken de antithese is van die andere western die Eastwood in 1985 verfilmde, Pale Rider, waarin de held zowaar een priester is. Pale Rider is de meer klassieke western en wordt daarom door vrij veel mensen beter gesmaakt dan High Plains Drifter maar voor ons is de laatste toch veel interessanter en pakkender. Een aanrader voor wie de film nog niet gezien heeft en van westerns houdt, dat is zeker.

Kopen bij Bol.com
DVD BLU-RAY

Meer western aanraders

Naast de top 10 in de lijst hierboven geven we nog enkele interessante westerns mee. Let wel op dat er al veel goede westerns worden vermeld in de beschrijvingen hierboven, met name westerns gelijkaardig aan de westerns van de top 10 zelf. Die worden niet meer herhaald hier. Ben je op zoek naar de best verkochte westerns van het moment bij de dvd en blu-ray verkoop, kijk dan eens hier.

Nog enkele tips:

Gelijkaardige filmtips

Deel deze pagina