Beste science fiction films ooit

een top tien van de beste sci fi movies

Science Fiction is een vrij breed genre als het gaat over wat daar allemaal onder kan vallen, zeker door de mix van pure science fiction en fantasy elementen die je in veel tv-series en films vindt tegenwoordig. Maar als je het enger bekijkt als films die gaan over een mogelijke (deels wetenschappelijk onderbouwde) toekomst, dan worden er niet zo veel meer binnen het genre gemaakt. Wel is het zo dat er de laatste jaren verschillende heel goede Science Fiction films worden gemaakt. Denk maar aan The Martian, Interstellar, Inception, Gravity, Arrival, en nog verschillende andere. Het genre is dus zeker niet dood maar lijkt eerder volwassen te zijn geworden, al worden er ook nog draken van films uitgebracht ook zoals recent Geostorm bijvoorbeeld. Wij hier hopen vooral dat de verfilming van het fantastische Hyperion van Dan Simmons die gepland staat het boek waardig zal zijn en zijn plaats indeze top tien mag terugvinden.

Beste science fiction films ooit
Beste science fiction film ooit: Interstellar
Interstellar
IMDB: 
8.60

Toen Interstellar in 2014 uitkwam werd er vooral heisa verkocht rond de ingewikkelde wetenschap die in de film verweven zat maar voor ons heeft Interstellar heel andere kwaliteiten die maken dat het hij hier op nummer 1 staat in onze lijst. De wetenschap lijkt op zijn best gezegd dubieus maar de kwaliteit van het verhaal en van de cinematografie staan buiten kijf. Net als de originaliteit van dat verhaal en van de toekomstige aarde die geschetst wordt. En dat alles met echte personages en echte emoties. Veel meer dan dat moet een film niet zijn. En voor science fiction liefhebbers: meer klassieke science fiction dan dit kan een film niet zijn. Maar dus evengoed gesmaakt door een breed pubiek. Matthew McConaughey bewijst ook in deze film dat hij toch een acteur is, al had je dat nooit verwacht op basis van zijn eerste films.

Een andere futuristische film van Christopher Nolan is het eveneens uitstekende Inception. Die film bevat ook science fiction elementen, maar toch onvoldoende om zijn plaatsje hier in deze lijst te krijgen.

Beste science fiction films ooit: Blade Runner
Blade Runner
IMDB: 
8.20

Het zal wel voor niemand een verrassing zijn dat het iconische Blade Runner uit 1982 in dit lijstje staat. Voor een film uit het begin van de jaren tachtig wordt een beeld geschetst dat nog decennia daarna een template zal vormen voor hoe een dystopische, grootstedelijke toekomst er uit zou kunnen zien. Het verhaal is gebaseerd op één van de vele boeken van meester science fiction schrijver Philip K. Dick: Dromen androïden over elektrische schapen? (een titel die in het Engels veel beter klinkt overigens). Dat boek is een echte aanrader trouwens. Nu is er uiteraard het veel gehypte vervolg Blade Runner 2049, ook de moeite.

Het verhaal: Harrison Ford speelt een hoofdrol als de stoere en toch kwetsbare 21e-eeuwse detective slash premiejager Rick Deckard in deze stijlvolle zwarte thriller. In een toekomst vol hightech mogelijkheden, aangetast door stedelijk en sociaal verval, jaagt Deckard op voortvluchtige, moordzuchtige replicants – en voelt zich aangetrokken tot een mysterieuze vrouw wier geheimen zijn ziel kunnen ondermijnen.

Close Encounters of the Third Kind
Close Encounters of the Third Kind
IMDB: 
7.70

Waarom staat deze film op nummer drie? Misschien uit nostalgie, of omdat hij indertijd zoveel indruk maakte op mensen wereldwijd, misschien wel meer als E.T., ook van Spielberg. Ooit bezorgde het onderschrift 'We are not alone' mensen de rillingen over de rug, of zo stellen wij ons dat toch graag voor in het onschuldige 1977. Het verhaal is niet van die aard dat het momenteel nog een echt diepe indruk nalaat maar  is ook niet zo maar een regisseur. De film maakte de UFO obsessies van een beperktere groep fanatiekelingen bekend bij een bredere groep en plaatst het in een minder beangstigend, meer filosofisch kader. Richard Dreyfuss is uitstekend als één van de uitverkorenen die visioenen heeft van de nabije komst van de aliens en deze obsessief achtervolgt.

Voor wie een meer 'wetenschappelijk' (en even ouderwets) beeld wil hebben van hoe zo'n eerste contact zou kunnen zijn kan eens naar Contact kijken. Een film uit 1997, maar wel gebaseerd op een ouder boek van wetenschapper Carl Sagan.

Star Wars 4
Star Wars
IMDB: 
8.60

Het is misschien heiligschennis voor sommigen om Star Wars maar op nummer 4 in deze top tien te zetten, voor anderen zal dit dan weer te hoog zijn, maar ja. En ja, uiteraard gaat het om de eerste film die nadien het cijfer 4 kreeg opgeplakt. De eerste film was baanbrekend, de anderen volgden in het zog daarvan en waren op sommige vlakken minder, sterieler. De epische kwaliteit van dit eerste deel werd later nog gezocht maar niet meer gevonden, en de spannende structuur van de film, in het begin nog een beetje vernieuwend binnen het sf genre, werd in latere afleveringen bijna verplicht gevolgd. Eigenlijk zou men bijna vergeten hoe goed dit eerste deel van de Star wars saga was door de voorspelbaarheid van de latere delen en de vaak bordkartonnen personages. Misschien waren de personages in dit eerste deel ook niet zo zwaar uitgewerkt, waarschijnlijk niet, maar ze waren wel allemaal nieuw, en het decor was vers. Tatooine was een plek om bij weg te dromen en Chewbacca had nog een ondefinieerbare charme. En dan die ruimteschepen. Laat de bombastische muziek maar beginnen als de Imperial Star Destroyer van Darth Vader in beeld verschijnt.

 

Alien / Aliens
Alien / Aliens
IMDB: 
8.50

Voor sommige fans van de eerste film Alien is het misschien heiligschennis om zijn opvolger Aliens op dezelfde hoogte te plaatsen maar daar zijn voldoende redenen voor. Dat de IMDB score zo dicht bij elkaar ligt (8,5 tegenover 8,4 voor de opvolger is ook niet zonder reden). De clou van het verhaal is om de twee films op hun eigen merites te beoordelen. Beide films waren vernieuwend op hun eigen manier al ligt de focus van de filmervaring ergens compleet anders. De latere films in het Alien universum waren niet altijd even sterk maar deze eerste twee blijven overeind staan. Wie ze nog niet gezien heeft moet zeker de box aanschaffen.

De laatste toevoeging aan de Alien serie Alien Covenant van Ridley Scott, de verfilmer van het eerste deel, willen we hier nog even vermelden. Maar vermelden is zeker niet aanbevelen, tenzij je echt bezeten bent van de filmreeks en per se alles moet gezien hebben.

Arrival
Arrival
IMDB: 
7.90

Arrival uit 2016 is geen perfecte film, daarvoor kan bijvoorbeeld de afronding van het verhaal beter en stellen ook andere elementen uit de plot een beetje teleur. Maar voor ons wordt dit toch ruimschoots goed gemaakt door de sfeerschepping in het verhaal en door de manier waarop de makers van de film je toch in het verhaal kunnen meezuigen en in de verwondering die de mens zou kunnen voelen bij een eerste contact met ons vreemde buitenaardse wezens. Het is ook die verwondering, die je in het beste geval deelt als kijker met het hoofdpersonage, een taalkundige die moet proberen te communiceren met de aliens, die je in het verhaal vasthoudt en die maakt dat je wil weten hoe het zal aflopen. 

The Martian
The Martian
IMDB: 
8.00

The Martian uit 2015 is wetenschappelijke science fiction en psychologische thriller tegelijk. Het is verfilmd door Ridley Scott, die maar liefst 3 keer in deze lijst staat met een film, en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Andy Weir.

Tijdens een bemande missie naar Mars, is astronaut Mark Watney vermoedelijk dood na een hevige storm en achtergelaten door zijn bemanning. Maar Mark heeft het overleefd en is alleen op een planeet meer dan 225 miljoen kilometer van thuis. Hij probeert een manier te vinden om een signaal te geven naar de aarde en te overleven. Terug op Aarde werkt een team van NASA-medewerkers en wetenschappers koortsachtig aan het terughalen van 'De Marsman' en ook zijn teamleden stellen alles in het werk om Watney met een risicovolle en vrijwel onmogelijke actie te redden. Lekker ouderwetse science fiction van de bovenste plank.

District 9
District 9
IMDB: 
8.00

District 9 uit 2009 van regisseur Neill Blomkamp geeft een heel verrassende insteek in het science fiction genre. Het resultaat is een originele sciencefiction thriller met sensationele special effects en bikkelhard realisme. De film toont ons een wereld waarin buitenaardse wezens op onze planeet landen en terechtkomen… in een sloppenwijk nabij Johannesburg. De controle over de buitenaardse wezens wordt uitbesteed aan Multi-National United (MNU), een privébedrijf dat onverschillig is voor het welzijn van de wezens. Wanneer een terreinarbeider van MNU, Wikus Van De Merwe, een mysterieus virus oploopt, bereikt de spanning tussen de buitenaardse wezens en de mensen een hoogtepunt. Achtervolgd en opgejaagd door de straten van het lugubere alien ghetto, ontdekt Wikus hoe het voelt een outsider te zijn op je eigen planeet. een echte aanrader.

Elysium uit 2013 van diezelfde regisseur (en met Matt Damon) geeft ons een aantal van dezelfde verrassende effecten maar is als verhaal en film toch minder sterk. Een sterkte van beide films is dat er creatiever wordt omgesprongen met een aantal vastgeroeste ideëen over hoe technologie en maatschappij in de toekomst zouden kunnen evolueren.

Starman van John Carpenter
Starman
IMDB: 
7.00

Starman uit 1984 van John Carpenter is weer pure nostalgie. Met een verrassend 'lage' score van 7.0 op IMDB is het toch een boeiende en romantische sciencefiction film. Science fiction ook met minimale special effects maar voor het verhaal zijn deze echt niet nodig. Wil je bij recentere films een gelijkaardig verhaal tegenkomen moet je al naar K-PAX uit 2001 gaan, misschien niet toevallig ook weer met Jeff Bridges in een hoofdrol. K-PAX krijgt zelfs een hogere IMDB score dan Starman, naar ons gevoel niet terecht.

Het verhaal: In 1977 lanceerde men de Voyager II, met een uitnodiging aan alle levensvormen in het heelal om onze planeet te bezoeken.
En dan komt er bezoek…..De sympathieke Starman heeft 3 dagen de tijd om te leren leven als een mens en dan moet hij terug naar zijn planeet. En in deze 3 dagen leert hij zowel het leven als de liefde kennen. Samen met een beeldschone, eenzame weduwe neemt hij deel aan een krankzinnige race tegen de klok, op de hielen gezeten door het Amerikaanse leger.

Kopen bij Bol.com
Starman (DVD) Starman (Blu-ray)
Twelve Monkeys
Twelve Monkeys
IMDB: 
8.00

Twelve Monkeys uit 1995 van Terry Gilliam zal misschien niet bij iedereen direct als sciencefiction film opkomen maar dat is het natuurlijk wel. En een erg goede sf film ook met niet voor niks een 8,0 score op IMDB en een verhaal dat eerst erg verwarrend overkomt maar dat achteraf knap in elkaar blijkt te zitten.

We zijn in het jaar 2035 en de mens leeft in een troosteloze onderwereld, nadat 99% van de bevolking op Aarde werd uitgeroeid. Een holocaust heeft het aardoppervlak onbewoonbaar gemaakt, waardoor het lot van de mensheid onzeker is geworden. Cole (Bruce Willis), een weerbarstige vrijwilliger, bijgestaan door Dr Kathryn Railly (Madeleine Stowe), heeft slechts twee hints om de puzzel op te lossen van de Twelve Monkeys, die het menselijk ras voorgoed van deze planeet dreigen te verdringen ...

Kopen bij Bol.com
Twelve Monkeys (Blu-ray)

Meer sciencefiction film aanraders

In de top tien hierboven staan ook al verschillende bijkomende sf films vermeld die de moeite zijn om ook eens te bekijken. Die worden hier niet meer vermeld. Wel nog extra zijn, in willekeurige volgorde:

Gelijkaardige filmtips

Deel deze pagina