Beste misdaadfilms ooit

een top tien van de beste misdaadfilms
Categorie: 

Het is niet eenvoudig om een top tien van de beste misdaadfilms op te maken. Het is zo'n populair genre dat er daarbinnen dan ook massa's films worden aangemaakt. Om het toch een beetje te verengen beperken we ons hier tot films die zich voornamelijk in een bepaald misdaadmilieu afspelen. Dat kan gaan van de mafia tot misdaadbendes en dergelijke. Dus geen typische politiefilms of gevangenisfilms. Dat zijn eerder subgenres waarvoor we misschien nog wel eens een aparte lijst opstellen.

Op één staat uiteraard een film die iedereen daar verwacht, namelijk het filmicoon The Godfather, met een IMDB monsterscore van 9,2. Op plaats twee had makkelijk zijn opvolger The Godfather 2 kunnen staan, maar we hebben ervoor gekozen om dat niet te doen en die film slechts te vermelden bij de beschrijvende tekst van zijn voorganger.

een top tien van de beste misdaadfilms
Beste misdaadfilm ooit: The Godfather
The Godfather
IMDB: 
9.20

In Francis Ford Coppola's meesterwerk werd Marlon Brando met zijn rol als de patriarch van de familie Corleone bekroond met een Oscar. Regisseur Coppola geeft een angstaanjagend beeld van de opkomst en dreigende ondergang van de familie Corleone binnen de machtsverhoudingen van de georganiseerde misdaad in de V.S. Meesterlijk belancerend tussen het veilige familieleven en het smerige misdaadwereldje. Deze doordringende, briljante film gebaseerd op Mario Puzo's gelijknamige bestseller, met de ijzersterke cast van Al Pacino, James Caan en Robert Duvall werd genomineerd voor maar liefst tien Academy Awards en won er uiteindelijk drie, waaronder die voor Beste Film in 1972. Bijna even goed is zijn opvolger The Godfather 2 uit 1974.

Cidade de Deus - City of God
Cidade de Deus
IMDB: 
8.60

Het Braziliaanse meesterwerk Cidade de Deus (City of God) is gebaseerd op waargebeurde feiten en onthult de donkere kant van het Braziliaanse straatleven in Rio de Janeiro met ongelooflijk veel passionele en explosieve energie. Het volgt gebeurtenissen uit verschillende decennia van verschillende personages en is gefilmd in gesatureerde kleuren die je zin geven om naar Brazilië op vakantie te gaan. De film beschrijft het leven in Cidade de Deus, een criminele buurt in het zuidwesten van Rio de Janeiro. Dit is een buurt waar je geluk hebt als je ouder dan 16 jaar wordt.

Het is verschrikkelijk op te groeien in de “Stad van God” die jarenlang bekend stond als dé gevaarlijkste buurt ter wereld. Zeker niet als je eigenlijk fotograaf wil worden en niets met het criminele milieu te maken wil hebben. Toch overkomt dit de jonge Buscapé, die in deze Braziliaanse topper het choquerende verhaal vertelt van de kinderbendeoorlogen in de jaren ‘70. Een echte aanrader en een filmische ervaring.

Kopen bij Bol.com
Cidade de Deus (DVD) Blu-ray
Beste misdaadfilms Pulp Fiction
Pulp Fiction
IMDB: 
8.90

In deze door filmcritici bejubelde film van regisseur Quentin Tarantino maken we op originele wijze kennis met de onderwereld van Los Angeles. Drie ijzersterke misdaadverhalen schuiven daarbij in en langs elkaar. De twee dieven Honey Bunny en Pumpkin besluiten tijdens het ontbijt in een koffieshop de klanten van hun portefeuilles te beroven. De twee daar aanwezig criminelen Vincent Vega en Jules Winnfield rekenen af met een stelletje schorem om een geheimzinnige zwarte aktetas in handen te krijgen. Wanneer hun baas Marsellus Wallace op reis moet, belooft Vincent met tegenzin en gevaar voor eigen leven, een oogje op diens vrouw Mia te houden. En dan is er ook nog de veelbelovende bokser Butch Coolidge die van Marsellus een behoorlijk bedrag heeft geïncasseerd om in de vijfde ronde neer te gaan. Maar Butch houdt zich niet aan de afspraak, met alle gevolgen van dien. De formidabele cast, de spitsvormige dialogen en de prachtige mix van geweld en humor maken Pulp Fiction tot een film die u gezien moet hebben.

Een bijna even goede misdaadfilm van Tarantino is Reservoir Dogs (IMDB score 8,3).

Beste misdaadfilms ooit: Se7en
Se7en
IMDB: 
8.60

Heerlijke, spannende film van David Fincher met een goed acterende Brad Pitt en een altijd goede Morgan Freeman, en met in de rol van monster, iets wat nu misschien al wat beter bij hem lijkt te passen, Kevin Spacey. Eén van de intelligentere seriemoordenaarfilms waarbij de seriemoordenaar uiteraard weer afwijkt van wat seriemoordenaars in de realiteit eiegnlijk zijn, maar vrij geloofwaardig gebracht, of toch op zijn minst spannend.

VRAATZUCHT. HEBZUCHT. LUIHEID. WRAAK. IJDELHEID. LUST. AFGUNST. Twee agenten (Brad Pitt en Morgan Freeman) zitten achter een briljante en ongrijpbare moordenaar aan die een reeks weerzinwekkende moorden orkestreert aan de hand van de zeven hoofdzonden. Ook Gwyneth Paltrow speelt mee in deze bejubelde thriller die zich afspeelt in een sombere, miezerige stad boordevol leed en verderf. David Fincher regisseert de actie – fysiek, mentaal en spiritueel – en weet wat ons angst aanjaagt, tot een schokkende ontknoping waarbij zelfs de meest geharde kijker niet ongevoelig voor kan blijven.

Kopen bij Bol.com
Se7en (DVD) Blu-ray
The Departed
The Departed
IMDB: 
8.50

De jonge agent Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) groeide op in een crimineel milieu. En dat maakt hem de ideale mol om te infiltreren in de maffiakringen rond grote baas Frank Costello (Jack Nicholson). Hij moet Costello’s vertrouwen zien te winnen en zijn contactpersonen bij de politie (Mark Wahlberg en Martin Sheen) helpen Costello ten val te brengen. Ondertussen heeft agent Colin Sullivan (Matt Damon) van de speciale inlichtingeneenheid van iedereen het volste vertrouwen. Niemand vermoedt dat hij Costello’s mol is. Regisseur Martin Scorsese leidt een uitmuntende cast in een meeslepend epos over misdaad en de consequenties ervan. Het resultaat is een rauwe, meedogenloze film waar je je blik onmogelijk van kunt afwenden: alsof je oog in oog staat met een gangster – of een agent – met een pistool.

Kopen bij Bol.com
The Departed (DVD) Blu-ray

Wordt aangevuld

Deze top tien wordt momenteel nog verder aangevuld

Deel deze pagina