De beste komedies ooit

een top tien van de beste komische films
Categorie: 

Onze persoonlijke top tien van komedies van de laatste 30 à 40 jaar ongeveer. Geen oudere komedies dus, maar ook geen echt recente. Ken je zelf écht goede recente komedies die in de lijst thuishoren mag je dit altijd laten weten via contact, maar wij kunnen er niet direct bedenken.

Uitgesloten van deze lijst zijn animatiefilms, wat toch een apart genre is. Vooral een gemis daardoor is South Park: Bigger, Longer & Uncut, een film die hier anders toch zeker zijn plaatsje zou verdienen. Nu, de films in dit lijstje zijn grotendeels child proof dus ook daarom zou South Park in het lijstje misschien wat misstaan. Wat je ook kan opmerken is dat de redactie van DVDfilmtips nogal into absurde humor is. Maar bestaat er eigenlijk wel andere humor dan absurde humor.

Beste komedies ooit
Beste komedie ooit: Monty Python and the Holy Grail
Monty Python and the Holy Grail
IMDB: 
8.30

Monty Python and the Holy Grail uit 1975 is de vierde film van het Monty Python team en voor ons overduidelijk hun beste, naast The Life of Brian dat verder in deze lijst staat. In de film volgen we Koning Arthur en zijn ridders op hun zoektocht naar de Heilige Graal. Met ontelbare tijdloze scènes, waarbij de bekende scène van de 'knights who say ni' nog zeker niet de beste is. Het mindere einde van de film kan de lol niet drukken, al zou de film nog sterker zijn geweest met een samenhangend verhaal. Nu is het spijtig genoeg nog deels een aaneenschakeling van sketches. Maar eigenlijk is dat detailkritiek. Monty Python and the Holy Grail is een kunstwerk en daarbij ook nog eens mooi gefilmd met momenten. Wat wil je nog meer.

Kopen bij Bol.com
DVD BLU-RAY
Beste komedies ooit: The Big Lebowski
The Big Lebowski
IMDB: 
8.20

The Big Lebowski uit 1998 is zonder twijfel één van de grappigste films ooit. De Coen Brothers hebben nog andere grappige films, bijvoorbeeld Fargo, maar The Big Lebowski, aka The Dude, te weten Jeff Bridges, staat op eenzame hoogte binnen hun oeuvre. Voor ons toch.

Jeff Lebowski, alias 'The Dude', is een oude hippie met weinig verlangens; rondlummelen en regelmatig bowlen met zijn vriend Walter. Zijn gezapige leventje wordt verstoord wanneer een stel gangsters zijn huis binnenvallen, hem in elkaar slaan en zijn vloerkleed 'bezoedelen'. The Dude vermoedt al snel dat de gangster, die bovendien een pak geld eisen, bij de verkeerde Lebowski zijn beland. Hij gaat op zoek naar zijn steenrijke naamgenoot om schadevergoedeing te vragen voor zijn vloerkleed. de gevolgen zijn niet te overzien want voor hij het beseft raken The Dude en Walter verstrikt in een web van afpersing, ontvoering, verduistering, avantgarde kunst en de gekste intriges.

beste komedies Young Frankenstein
Young Frankenstein
IMDB: 
8.00

Young Frankenstein uit 1974 is klassieke Mel Brooks komedie, ook bekend van Spaceballs en Blazing Saddles, beide ook komedies die nu nog kunnen gesmaakt worden. Maar bij Young Frankenstein vergeet je een beetje dat je naar een parodie bent aan het kijken. Dat komt door de sterkte van de vertolkingen en de knappe zwart witte verfilming die heel goed past bij de film. Heel grappige vertolkingen van Gene Wilder en Martin Feldman. een film die je verschillende keren kan terugzien.

De jonge Dr. Frankenstein wordt op last van het testament van zijn overleden grootvader op diens kasteel uitgenodigd en ontdekt hier al snel hoe hij een lijk tot leven kan wekken. Met de hulp van de gebochelde Igor en de bloedmooie Inga creëert hij een monster dat alleen maar op zoek is naar liefde. Wat volgt is chaos.

Kopen bij Bol.com
Young Frankenstein (DVD) Blu-ray
The Naked Gun: From the Files of Police Squad!
The Naked Gun: From the Files of Police Squad!
IMDB: 
7.60

Onnavolgbare kolder en absurde humor in dit eerste deel van de Naked Gun serie van komedies uit 1988. Veruit het beste deel ook uit die serie, al valt The Naked Gun 2 1/2: The Smell of Fear ook best mee en komt die in de buurt van het eerste deel. Leslie Nielsen is grandioos in deze komedie, net als O.J. Simpson in zijn betere dagen. Van dezelfde makers en ook met Leslie Nielsen is het oudere Airplane! uit 1980, maar voor ons is The Naked Gun toch de betere komedie.

Op de hoes: Boeven, auto-achtervolgingen en rondborstige dames, u ziet het allemaal in de film die de waarheid aan het licht brengt over de sterkste politieman ter wereld. Vincent Ludwig is een sluwe vogel die zijn slag wil slaan. Zonder enig gevoel voor tactiek wil hij tijdens de belangrijkste honkbalwedstrijd van de eeuw de Engelse koning om zeep helpen. Maar hij heeft niet gerekend op de ''super detective'' Frank Drebin. Wie wel trouwens....?''

A Fish Called Wanda
A Fish Called Wanda
IMDB: 
7.60

Een van de geestigste komedies van dit decennium (Boxoffice). Avocaat Archie (John Cleese) wordt verliefd op de sexy dievegge Wanda (Jamie Lee Curtis) - die met haar charmes elke man uit de broek krijgt. Maar Wanda heeft ook nog een relatie met Otto (Kevin Kline in een Oscar-winnende rol), een verwarde intellectuele psychopaat. En Otto is dan weer goede maatjes met huurmoordenaar Ken (Michael Palin), dierenvriend en hondenmoordenaar, die dol is op een goudvis, genaamd Wanda. Een heel leuke komedie waarbij alle acteurs het beste van zichzelf geven, en met een uitstekende plot. En voor de mannen een klein beetje bloot. Wat wil je nog meer?

Ook leuk en vergelijkbaar doordat dezelfde acteurs weer de show spelen is Fierce Creatures uit 1997, dat zich afspeelt in een Engelse zoo in slechte financiële papieren. Die laatste film scoort 6,4 bij IMDB. Nog een tip is Clockwise uit 1986, ook weer met John Cleese en dit keer met een score van 6,6.

Beste komedies: Ace Ventura: Pet Detective
Ace Ventura: Pet Detective
IMDB: 
6.90

Door sommigen wordt een beetje meewarig gedaan over Jim Carrey in het algemeen en Ace Ventura: Pet Detective (1994) in het bijzonder, maar volgens ons gaat dat om mensen die de film bevooroordeeld hebben bekeken (of die geen zin voor humor hebben). Voor wie er voor open staat barst de film van de absurde grappen die subliem worden gebracht door Jim Carrey (en ja, in geen enkele andere film slaagt hij hier nog in, toegegeven). Voor één keer werken zijn over the top smoelen en impersonaties en maakt hij het beste van het verhaal. Je krijgt ook het gevoel dat het carrey is die de film tot een topper maakt door improvisatie en adaptatie van het script. Spijtig genoeg voor hem lijkt het erop dat hij in deze eerste film het beste van zichzelf heeft gegeven en niets heeft gespaard voor zijn volgende films. Daarnaast is de film ook nog eens mooi gefilmd met verzadigde kleuren, wat altijd helpt. Een aanrader voor elke échte liefhebber van (absurde) humor, en niet enkel voor ididoten.

Beste komedies ooit: Hot Fuzz
Hot Fuzz
IMDB: 
7.90

Hot Fuzz uit 2007 is een superleuke én actievolle komedie met acteurs Simon Pegg en zijn maatje van vele films Nick Frost in glansrollen. Een heel frisse komedie die tegelijk ook nog een amusant detectiveverhaal vormt. Andere leuke komedia met deze twee acteurs zijn vooral Shaun of the Dead (IMDB 8,0 !) en The World's End (IMDB 7,0).

Nicholas Angel is een topper binnen de Londense politie. Hij is zo goed dat hij de rest voor schut zet. Daarom sturen zijn bazen hem naar het vredige, ogenschijnlijk misdaadvrije dorp Sandford. Hij heeft daar grote moeite mee en aanvankelijk ook met zijn maat, de nogal sullige maar goedwillende agent Danny Butterman. Een dooie boel verandert echter al snel in een boel doden. Terwijl om hem heen iedereen spreekt van betreurenswaardige ongelukken, krijgt Angel het vermoeden dat Sandford niet zo idyllisch is als het lijkt. Samen met zijn trouwe nieuwe maat probeert Angel zijn gelijk te bewijzen. 

Kopen bij Bol.com
Hot Fuzz (DVD) Blu-ray
Life of Brian
Life of Brian
IMDB: 
8.10

Het onnavolgbare Monty Python met alweer een humoristisch meesterwerk, The Life of Brian uit 1979, ditmaal een persiflage op het leven van Jezus Christus. Een alternatieve onstaansgeschiedenis van een nieuwe religie in het oude Jeruzalem onder Romeinse overheersing met de onwillige Brian als messias tegen wil en dank. Net als de andere films van de Pythons is het eender een geheel van lichtjes samenhangende scetches dan een echte film, maar fun desalniettemin.

Brian, een jood die zich heeft aangesloten bij de anti-Romeinse ondergrondse, wordt aangezien voor de profeet. Al zijn woorden en daden worden verheven tot wonderen en als snel heeft hij veel volgelingen...geheel tegen zijn zin! De rest van zijn leven verloopt daarna gelijk aan dat van de echte J.C. en uiteraard eindigt ook Brian aan het kruis, al zingend: "Always look on the bright side of life". 

Kopen bij Bol.com
Life of Brian (DVD) Blu-ray
Lock, Stock and Two Smoking Barrels
Lock, Stock and Two Smoking Barrels
IMDB: 
8.20

Lock, Stock and Two Smoking Barrels van Guy Ritchie uit 1998 is de eerste film in deze lijst die geen pure komedie is maar ook, in dit geval, een goede misdaadfilm. Een bijna even goede film van Guy Ritchie is het latere Snatch, met naast Jason Statham ook Brad Pitt (IMDB score van Snatch is overigens 8,3, dus iets hoger dan Lock, Stock and Two Smoking Barrels).

Vier vrienden, een half miljoen pond een grote puinhoop..... Eddy, Soap, Tom en Bacon hebben een plan. Dankzij Eddy's pokertalent zullen ze op één avond een smak rijker worden. Wat ze niet konden voorzien, was dat de organisator geen zin heeft om eerlijk te spelen. Resultaat: de vier raken niet alleen hun centen kwijt maar staan nu ook een half miljoen pond in het krijt bij de gevreesde gangster. Ze krijgen één week om hun schulden goed te maken.

Kopen bij Bol.com
DVD Blu-ray
Groundhog Day
Groundhog Day
IMDB: 
8.00

Met Groundhog Day hebben we nog een oldie in onze lijst, met een jonge Jim Murray. Als komedie is de film wat ouderwets, maar dat maakt tegelijk zijn charme uit. Met een IMDB score van 8,0 is het tegelijk ook duidelijk dat de film nog steeds gesmaakt wordt door een breed publiek, en volgens ons is dat toch terecht. Een wat gelijkaardige, ouderwetse komedie is bijvoorbeeld Planes, Trains & Automobiles.

Phill (Bill Murray) is een egoïstische tv-weerman, die iedere keer weer wakker wordt op dezelfde dag, de ergste dag uit zijn leven. Hij kan bepalen wat er op die dag gebeurt, maar wordt ook het slachtoffer van zijn eigen komische beslissingen. ''It’s Groundhog Day!'' ...Alweer..?

Kopen bij Bol.com
Groundhog Day (DVD) Blu-ray

Nog meer komedie aanraders

In de top tien hierboven staan ook al verschillende bijkomende komische films vermeld die de moeite zijn om ook eens te bekijken. Die worden hier niet meer vermeld. Wel nog extra zijn, in willekeurige volgorde:

Gelijkaardige filmtips

Deel deze pagina